img

Przepis na przepyszne bułeczki wachlarzyki na maślance!

Bułeczki wachlarzyki na maślance to pyszne, mięciutkie, maślane bułeczki, dodatkowo na... maślance. Dodatkowo wyglądają zabawnie, w kształcie wachlarzyków, łatwo się rozdzielają, a dzieci chętnie po nie sięgają. Trzeba przyznać, że to doskonałe danie na śniadanie, ale także jako dodatek do sałatek, zup. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne bułeczki wachlarzyki na maślance. Przeczytaj go koniecznie!


Lista niezbędnych składników do przygotowania pysznych bułeczek wachlarzyków na maślance

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych bułeczek wachlarzyków na maślance musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim, w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 90 gram masła, roztopionego, 8 gram drożdży suchych lub 16 gram świeżych drożdży, jedna czwarta szklanki letniej wody oraz jedna łyżka miodu lub cukru. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się w trzy szklanki mąki pszennej (+ na podsypywanie), półtorej łyżeczki soli oraz trzy czwarte szklanki maślanki. Ponadto, dodatkowo przygotuj około sześciu łyżek roztopionego masła do posmarowania. Taka ilość składników powinna wystarczyć do przygotowania około 12 bułek. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie pysznych bułeczek wachlarzyków na maślance!


Sposób przygotowywania pysznych bułeczek wachlarzyków na maślance

Przede wszystkim najpierw musisz mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Następnie należy dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Potem trzeba wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Gdy to zrobisz to pora uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około półtorej godziny).

Dopiero po tym czasie należy ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Generalnie każdą z nich rozwałkować na kwadrat o boku 30 centymetrów (teraz można delikatnie podsypywać mąką). Następnie posmarować roztopionym masłem (około dwóch łyżek na każdą część). Potem przekroić na sześć równych pasów. Gdy to zrobisz to musisz pasy poukładać jeden na drugim i tak ułożone przekroić na sześć części (które są sześcioma bułeczkami).
Następnie trzeba formę do muffinów wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Po czym każdą bułeczkę położyć na boku we wgłębieniu formy, a po ułożeniu wszystkich formę przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić do podwojenia objętości na około trzydzieści minut (lub dłużej), w cieple. Wszystko piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut. Natomiast jeśli szybko złapią kolor, przykryć folią aluminiową, a po wyjęciu z piekarnika posmarować pozostałymi 2 łyżkami roztopionego masła. Potem studzić na kratce. I gotowe! Smacznego!

 

Zobacz również